top of page
Søk
  • Forfatterens bildeMonica E. Moltumyr

Ryddingens 6 grunnregler i KonMari metoden

Oppdatert: 1. mar.


Når du skal organisere hjemmet etter Marie Kondo sin effektive KonMari metode, er det satt opp veldig nyttige grunnregler. Disse er en positiv drivkraft og hjelper deg fra start til slutt.


Med KonMari metoden får du muligheten til å rydde og organisere på en måte som gir et svært godt grunnlag.


Dame bærer klær. Marie Kondo metoden KonMari


KonMari metodens 6 rydderegler1. Bestem deg for å rydde


Indre motivasjon er viktig.


Forplikt deg til prosessen som står foran deg og ha tro på deg selv. Mas fra andre virker dårlig, dette er noe som må komme innenfra.


2. Se for deg din ideelle livsstil


Noen ønsker å bare kaste seg ut i organiseringen uten å tenke. Kanskje er du i tillegg frustrert og vil få unna alt raskest mulig?


Men det er lurt å finne ut hva du egentlig vil oppnå og hva slags liv du ønsker å leve. Ved å se for deg et konkret mål, vil du lettere se hvilke steg du må ta for å oppnå målet.


Skriv ned målet ditt i en notatbok eller klipp ut bilder fra ukeblader for å lage moodboard. Eller kanskje lage en kombinasjon?


Velg det som føles mest rett for deg. Ha dette synlig og tilgjengelig i den perioden du organiserer en gang for alle. Kjenn på den gode følelsen innvendig når du visualiserer alt du ser frem imot.3. Gjør deg ferdig med kastingen først (kaste, selge, gi bort)


Hvis du alltid begynner å tenke ut oppbevaringsløsninger, og organiserer alt du eier uten å sile ut først, vil du aldri bli ferdig med å rydde. Punkt tre er en viktig nøkkel.


Ofte kommer rotet tilbake igjen hvis du fokuserer på oppbevaring først.


Ryddige klær. KonMari metoden fra Marie Kondo

4. Rydd etter kategori, ikke rom for rom


Ved å rydde i kategorier i stedet for områder, får du se det totale volum av hva du eier. Ofte har vi ting ganske spredt lagret, og ved å samle sammen like ting, gir det en unik oversikt.


Kategoriene i Marie Kondo sin KonMari metode er: Klær, bøker, papirer, komono (betyr diverse gjelder alt det andre i hjemmet) og sentimentale gjenstander.


Jobb gjerne i underkategorier for å dele opp arbeidet i mer overkommelige bolker.5. Følg rekkefølgen i kategoriene


KonMari kategoriene er satt opp i anbefalt rekkefølge. Dette er blant annet for at du skal gradvis øve opp intuisjonen din, frem til du kommer til de mer vanskelige kategoriene.


Se for deg hvis du for eksempel startet å sortere i gamle bilder på loftet med en gang. Da hadde du gjerne blitt sittende uten å komme så langt. Bilder tilhører den aller siste kategorien – sentimentale gjenstander.6. Spør deg selv om gjenstanden gir glede.


Ta på gjenstanden du har foran deg når du skal komme til en bestemmelse. Ved å bruke flere av sansene dine er du mer tilstede i øyeblikket, og det blir lettere å avgjøre om noe gir glede. Og husk å fokusere på hva du vil beholde fremfor hva du vil kvitte deg med. Det handler om å ha en mer positiv vinkling på ting.


Det er forresten ikke unormalt å føle seg usikker på hva magefølelsen din prøver å si til deg, spesielt tidlig i prosessen.


Kontorpult med pc. KonMari metodens 6 rydderegler av Marie Kondo

Jeg håper KonMari metodens 6 rydderegler, ga deg den gode dytten du trengte.


Husk at 100% perfekte og skinnende resultat fungerer kun på sosiale medier. Rydding og organisering skal gjøre livet enklere, ikke komplisere. Du trenger bare å finne din sunne balanse.


Er du klar for å gjøre en endring i hjemmet og livet ditt?Ta gjerne kontakt med meg hvis du har spørsmål eller ønsker hjelp i ryddeprosessen.


Monica


Sertifisert KonMari konsulent / profesjonell organiserer

Rydd deg fri AS

 

Les også:

bottom of page