top of page
Søk
  • Forfatterens bildeMonica E. Moltumyr

KonMari metoden – Ryddingens 6 grunnregler

Oppdatert: 10. apr.


Når du skal rydde og organisere hjemme etter Marie Kondo sin effektive KonMari metode, er det satt opp 6 nyttige grunnregler. Disse er en positiv drivkraft og hjelper deg fra start til slutt.


KonMari metoden er ikke rask overflaterydding, men en mulighet til å gå i dybden for å få varige endringer på rotet.Dame bærer klær. Marie Kondo KonMari metoden


KonMari metoden: 6 rydderegler1. Bestem deg for å rydde


Indre motivasjon er viktig.


Forplikt deg til ryddeprosessen som står foran deg. Nå skal du endelig ta tak i selve grunnmuren i organiseringen hjemme. Og husk at motivasjonen vokser seg større når du begynner å se de gradvise resultatene av ryddeprosessen.


2. Se for deg din ideelle livsstil


Noen ønsker å bare kaste seg ut i ryddeprosessen uten å tenke. Kanskje er du i tillegg frustrert og vil få unna alt raskest mulig? Det er ikke så lurt hvis du skal få en positiv endring som varer.


Tar du deg tid til å visualisere hva du faktisk vil frem til, blir det lettere å skjønne hvilke steg du må ta for komme i mål. Pluss at denne visualiseringen også booster motivasjonen, som helt naturlig vil svinge litt underveis.


Skriv ned målet og noen ord om din ideelle livsstil i en notatbok eller klipp ut inspirasjon fra ukeblader for å lage moodboard.3. Gjør deg ferdig med kastingen først (kaste, selge, gi bort)


Hvis du alltid begynner å tenke ut smarte oppbevaringsløsninger og organiserer alt du eier uten å sile ut først, vil du aldri bli ferdig med å rydde. Punkt tre er en viktig nøkkel.


Ofte kommer rotet tilbake igjen hvis du alltid fokuserer på oppbevaring først. I tillegg kan du risikere å bruke mye penger på diverse bokser, hyller og beholdere som det viser seg du ikke trenger etter utsilingen.Ryddige klær. KonMari metoden fra Marie Kondo


4. Rydd etter kategori, ikke bare rom for rom


Ved å rydde og organisere etter kategorier i stedet for bare områder, får du en veldig god oversikt over ting du eier, pluss at det er en strukturert måte å gå fremover på underveis.


Kategoriene i Marie Kondo sin KonMari metode er: Klær, bøker, papirer, komono (betyr diverse og gjelder alt det andre i hjemmet) og sentimentale gjenstander.


Hver kategori har flere underkategorier som deler arbeidet opp i passelige porsjoner.5. Følg rekkefølgen i kategoriene


KonMari kategoriene er satt opp i anbefalt rekkefølge. Det er blant annet for at du skal gradvis øve opp intuisjonen din, frem til du kommer til de mer vanskelige kategoriene.


Hvis du for eksempel startet å sortere i gamle bilder med en gang, ville du gjerne blitt sittende og mimre uten å komme så langt.


Bilder tilhører den aller siste kategorien – sentimentale gjenstander.6. Spør deg selv om gjenstanden gir glede.


Ta på gjenstanden du har foran deg når du skal komme til en bestemmelse. Ved å bruke flere av sansene dine er du mer tilstede i øyeblikket, og det blir lettere å avgjøre om noe gir glede. Og husk å fokusere på hva du vil beholde fremfor hva du vil kvitte deg med. Det handler om å ha en mer positiv vinkling på ting.


Magefølelsen som sier hva som er rett å beholde eller ikke, blir mer tydelig etter hvert som du trener "ryddemuskelen".Ryddig kontorpult. KonMari metodens 6 rydderegler av Marie Kondo


KonMari metoden til sunn rydde inspirasjon


Husk at 100% perfekte resultat fungerer kun på sosiale medier. Bruk KonMari ryddemetoden til å nå et personlig og bærekraftig mål som gjør deg godt, og som fungerer over tid.Kan du tenke deg hjelp med ryddeprosessen? Jeg er sertifisert i KonMari metoden og har jobbet i hundrevis av timer hos fornøyde kunder. Ta gjerne kontakt for hjelp eller ved spørsmål.

Monica


Sertifisert KonMari konsulent / profesjonell organiserer og ryddehjelp

Rydd deg fri AS

 

Les også:

Comments


bottom of page