top of page
Søk
 • Forfatterens bildeMonica E. Moltumyr

Bærekraftig rydding – tips og innspill


De som vil tjene penger på å selge oppbevaring, vil ha deg til å tro at rydding og organisering handler mest om å kjøpe de rette produktene.


Men må virkelig en ryddeprosess alltid starte med mange innkjøp, eller kan det være noe annet som er lurt å gjøre først?


Du kan få til en bærekraftig rydding. Både med tanke på kloden, men også noe som gir en bærekraft inne i deg selv.


Miljøvennlige materialer. Bærekraftig rydding. Rydd deg fri.

Rydding og organisering = kjøpe masse bokser?


For å få system og oversikt, er blant annet god oppbevaring og soneinndeling, viktige nøkler. Faktisk er dette helt essensielt, for å få det visuelt penere og oppnå mer varig orden.


Men ute på KonMari ryddeoppdrag hos kunder, ser jeg at de fleste har rikelig med organiseringsprodukter fra før av. Og mange av disse blir ledige til senere bruk, hvis det ryddes etter en god oppskrift.


Faktisk kan du risikere at rotet kommer raskere tilbake igjen, hvis du starter oppryddingen i feil ende.Bærekraftig rydding for kloden vår


Hvis du skal tenke bærekraft, er det lurt å gjøre ting i en viss rekkefølge.


Start ryddprosessen med å sile ut ting du ikke skal eie lenger, før du flytter fokuset til oppbevaring. På den måten får du bedre plass, og ting som før var "hyllefyll" hos deg, kommer til nytte hos noen andre her og nå.


Med denne fremgangsmåten får du ofte flere tomme beholdere og lagringssteder. I tillegg vil du gjøre mye mer presise innkjøp litt ut i oppryddingen, hvis det skal vise seg du mangler noe.


Lurer du på hva slags ting du kan bruke til oppbevaring?Gjenbruk for eksempel:

 • emballasje til nettbrett og mobiltelefoner (blir gode skuffedelere for eksempel)

 • plastkasser du hadde fra før

 • skoesker (kan kles om med stoff og innpakningspapir)

 • isbokser

 • syltetøyglass

 • smykkeesker

 • kurver


Eller ønsker du noe nytt, som samtidig er miljøvennlig?


Kjøp eller skaff for eksempel:


 • oppbevaring fra gjenbruksbutikk

 • beholdere laget av papp/papir, glass, tre, flettet naturmateriale eller keramikk

 • lagringsprodukter du skaffer via byttehandel

 • plastbokser og kasser av god kvalitet som du kan bruke i mange år


Visste du forresten at verdens plastproduksjon gikk opp med 79% i årene 2000-2015? Og under 10% av den blir resirkulert? (Tall fra Framtiden i våre hender).


Kan vi unngå overforbruk av plastprodukter, er det et miljøvennlig valg.


Dame bretter tøy. Rydde og organisere med bærekraft.

Bærekraftig rydding i deg selv


Hvis målet er å rydde frem Instagram-perfeksjon, vil mange slite seg ut, og kanskje være den eneste i husholdningen som ønsker å vedlikeholde den standarden.


Finn heller en sunn balanse, og sikt mot et hjem som føles personlig og godt. Et sted du kan senke skuldrene og rydde plass til det som er mest viktig.


Med KonMari metoden får du en god grunnmur i organiseringen, pluss at du ender opp med å omgi deg med ting som gir glede og nytte. Og det må sies, på mange måter føles det som en mental rydding å gjennomføre prosessen.


Det er ikke noe galt i å ønske seg pene omgivelser, men det handler om å ikke dra strikken for langt. Rydding og organisering skal gjøre livet enklere, ikke komplisere.


Kan du tenke deg å rydde på en bærekraftig måte?Les mer om KonMari metoden i Ryddingens seks grunnreglerBeste ønsker fra Monica


Sertifisert KonMari konsulent / profesjonell ryddehjelp og organiserer

Rydd deg fri AS

 

Les også:

Comments


bottom of page