Søk
  • Monica E. Moltumyr

Hvordan få familien til å rydde – og takle bedre andres rot?

Oppdatert: 14. nov.Er du lei av å plukke opp andre sitt rot? Skulle du gjerne satt deg oftere ned med god samvittighet? Ja, kanskje til og med motta uanmeldt besøk uten stress?


Det er faktisk mulig å få andre til rydde mer og føle større ansvar, selv om det så klart ikke finnes en mirakelkur som passer alle.


Damer i ryddig kjøkken. Få familien til å rydde

Hvordan få andre til å rydde? (og takle bedre andres rot)


1. Gå foran som et godt eksempel


Har du ryddet og organisert dine egne personlige eiendeler, og viser den gode effekten det har på deg, kan det smitte over på andre. Du vil lete mindre, spare tid, gjerne shoppe mer fornuftig og bli mindre stresset. Så klart vil flere la seg inspirere av det og ønske det samme for seg selv.2. Ikke kast det som tilhører andre


Den beste måten å få noen til å bli en motstander av opprydding, er hvis de føler manglende kontroll og at noen snik-kaster deres eiendeler.


Selv om det er fristende å hive andres slitte klær eller en gave noen har fått og aldri brukt, vil det likevel føles som et slags overtramp. Joda, jeg skjønner tanken om at det er godt å få bort ting som er i veien. Men likevel... det kan skade mer enn det gagner ryddeprosessen.3. Ha definerte områder for personlige ting


For eksempel ditt område for klær, er bare ditt. Og arkivboksen med personlige papirer, skal ikke invaderes av andres papirer som mangler et hjem.


Har du gjort jobben med å organisere det du eier, er det viktig at dine områder blir definert. Da vil du også faktisk oppleve å takle bedre andres rot, siden dine soner er akkurat slik du vil ha dem. Følelsen av å åpne dine egne skap og skuffer, og innholdet nesten skinner litt imot deg, føles herlig!


Andre i hjemmet kan også med fordel få definerte områder hvor deres private eiendeler skal være. På den måten føler mange større ansvar for sitt. Roter de litt i egne skap og skuffer får de kanskje bare gjøre det da? Frem til din ryddeglede forhåpentligvis smitter ja.4. Bruk merkemaskin


Kanskje har du tatt på deg jobben med å rydde og organisere fellesarealer, men opplever at ikke alle husker hvor ting skal ligge? En merkemaskin i slike tilfeller er gull verdt! Sett lapper på hyller, bokser og andre steder det trengs. Gjerne overdriv litt i begynnelsen frem til ting sitter.


Har du barn i hjemmet som ikke har lært seg å lese, kan du eventuelt skrive ut bilder du limer på kommoder, skuffer, lekekasser osv. Barna synes det er gøy hvis de får være med på å velge ut bildene som skal skrives ut. Føler de seg involvert i prosessen, vil det gi positiv effekt.Ryddig hylle. Få familien til å hjelpe med rydding

5. Husk å skryte


Når du ser noen gjøre noe positivt når det kommer til rydding, husk å bemerk det på en hyggelig måte. Ofte er det dessverre lettere å kommentere negative ting, enn når noen prøver å gjøre noe bra.


Vær litt konkret når du gir ros i stedet for å si "så flink du er". Både barn og voksne liker å vite at det de gjør blir sett og satt pris på.6. Ikke ta ansvar for alt alene


Har du personlige egenskaper som gjør at du naturlig takler å passe på og organisere hjemmet, er ikke det negativt. Men du vil risikere å bli utbrent hvis du tar på deg mesteparten på egen hånd, i tillegg til jobb og andre forpliktelser.


Og for oss som er i overkant systemhoder, (jepp... snakker litt om meg selv her) må la andre slippe mer til, selv om utførelsen ikke blir akkurat slik vi selv ville gjort det.


Enkle og oversiktlige lister over faste gjøremål som kikkes på i felleskap en fast dag i uken, er til god hjelp for å fordele oppgaver litt jevnere utover.
7. Koble en ny vane mot en gammel


Nye vaner kan ta tid å bygge, men det finnes noen snarveier.


Pleier du for eksempel å be noen vaske servanten på badet, men de husker aldri på det?


Ett knep kan være å koble det som skal bli en ny vane, sammen med det å ta en dusj. Altså, hver gang vedkommende dusjer, blir det en fast oppgave å tørke over vasken etterpå.


Da har en ny vane, blitt koblet sammen med en vane som allerede var etablert.8. Innfør fast ryddetid for familien


Jeg glemmer aldri en gang for flere år siden da jeg skulle hente min eldste i barnehagen. Det gikk småtasser rundt og ryddet for harde livet, og med stor iver. De hadde nemlig sin faste ryddetid.


Etter den skjellsettende opplevelsen, innførte jeg dette gradvis hjemme, og det har vært til stor hjelp for å få både små og store med på hverdagsrydding.


Sett mobilen på 15 minutter (eller mindre) nedtelling, og bruk tiden til å for eksempel nullstille hjemmet før kvelden. Når noen har en til-og-fra tid å forholde seg til, kanskje samtidig med musikk på – er det motiverende. Enkelte ganger våkner konkurranseinstinktet også hos noen, og det er ikke en ulempe i rydde-sammenheng akkurat.Ryddig hus, men dropp "picture-perfect"


Vi lever i et prestasjonssamfunn der tydeligvis hjemmet vårt også skal være enda et sted vi skal prestere. Det er ikke feil å ønske seg et ryddig hus hvor ting er godt organisert. Men siktes det mot noe som ligner en butikkutstilling, er det ikke et sunt mål.


Når det er sagt – det er uansett viktig at familien er et team som gjør ting sammen, også husarbeidet.


Jeg håper tipsene vil hjelpe deg enda et skritt på veien mot å få familien til å delta i ryddingen. Del gjerne innlegget videre.Gode ønsker fra meg.


Monica


Sertifisert KonMari konsulent / profesjonell ryddehjelp og organisering

Rydd deg fri AS

 

Les også: