Søk
  • Monica E. Moltumyr

9 tips til hvordan ta KonMari rydding i barns eiendeler

Oppdatert: juli 2


Det er ikke til å stikke under stol at barna sine ting, og spesielt leker, kan forårsake mye rot. Hvordan kan vi ta en KonMari rydding i barns eiendeler?


Når jeg er på oppdrag hos barnefamilier, ser jeg stresset mange føler. Det er givende å se endringen som skjer når det blir tatt en opprydding.


I denne artikkelen, vil jeg gi deg tips som sier noe om hvordan du kan gå frem når du skal ta en KonMari rydding i det som tilhører barna dine. De to første punktene, handler om hva som er lurt å tenke på før du setter i gang med å rydde og organisere.

KonMari metoden rydding ryddetips med barn

1. Start med deg selv


Vi er våre barns største forbilder. Deres mønster når det kommer til hvordan de har det rundt seg, og behandler tingene sine når de blir litt større, kommer ofte fra oss.


Hvordan ser det ut i resten av hjemmet? Hva slags forhold har du til dine eiendeler og hvordan er forbruket ditt? Barn får med seg mer enn vi tror, og de speiler ofte vår oppførsel som vi kanskje ikke er klar over selv.


Har du gått gjennom KonMari metoden på dine egne eiendeler, har du et veldig godt grunnlag.


2. Husk at barn eier tingene sine


Det vil føles vanskelig for et barn hvis noe de har tilknytning til bare blir gitt bort eller solgt uten at de har noe de skulle sagt. Selv om de ikke har lekt med favorittbamsene sine på ett år, kan de likevel være glad i de.


Noen barn er litt hamstere og vil gjerne beholde absolutt alt selv om det er i tusen duplikat og kanskje er ødelagt. Da må vi få unna litt på egen hånd, uten at de får med seg alt vi gjør.


Med god veiledning uten press, vil mange likevel oppleve at barn gir slipp på mye mer enn forventet.

3. Involver barna


En rød tråd i KonMari metoden, er å omgi seg med det som gir glede. Fra tidlig alder har barn en sterk formening om hva de virkelig liker og hva som skaper den boblende gledesfølelsen i magen.


Klær vokser de ofte raskt ut av i barneårene, men se om du oppdager en rød tråd i hva de trives best med å ha på seg. Spør hva som er deres favoritter og hvorfor. Kanskje får du et svar du ikke hadde ventet? På denne måten kan du unngå mange bomkjøp som barna nekter å bruke.


Marie Kondo sin egen brette teknikk er noe barn kan lære fra tidlig alder. Dette synes de ofte er gøy å være med på. Teknikken må tilpasses litt når de minste størrelsene brettes.

4. Tilpass deg barnets alder


Modning må tas i betraktning rundt hvordan og hvor mye de involveres. Her vil det være individuelle forskjeller, og du kjenner barnet ditt best.


Forsikre barnet om at du ikke skal kaste mange av tingene deres, men sette i system favorittene som beholdes.

5. Jobb i kategorier


I KonMari metoden blir det anbefalt å jobbe i kategorier og underkategorier.


Kanskje er det leker som haster mest å få orden i?


Ta lekene frem fra lagringsplassen. Deretter kan du sortere i underkategorier. For eksempel bamser, konstruksjon, brettspill, dyrefigurer osv. Deretter kan barna komme på banen, og se hva de faktisk har og velge ut ting de liker ekstra godt.


Hvis barnet ditt ender opp med å ville beholde nesten alt, kan du be de om å rangere fra liker minst til liker best. Da blir det lettere å velge bort flere. Hvis barna får lov til å selge leker de ikke bruker lenger, kan det også fungere som en ekstra gulrot.


6. Øv opp takknemlighet


Går vi foran som gode eksempel og er takknemlige over det vi har, vil dette smitte over på barna våre. Er vi i tillegg generøse og gleder oss over å gi vekk fine ting til andre, vil barna våre legge merke til det også


7. Oppbevaring


Kronen på verket helt til slutt er oppbevaring.


Plasser like ting på samme sted eller i nærheten av hverandre. Alt som kan brettes, er lurt å brette for å spare plass. Vertikal lagring er gull verdt både når det kommer til klær, bøker og diverse leker. Unngå stabling.


Bruk bokser hvor leker sorteres. Merk boksene med lapper fra merkemaskin eller et bilde som forklarer innholdet. Finn en fast plass til alle ting som skal beholdes.


Opplever du at åpen lagring gir mye visuelt rot? Flere av de store kjedene har rimelige hylleløsninger med skapdører som kan lukkes. Da vil det også bli mye mindre støv som samler seg i hyllene.


Barn er glade i å pynte og sette særpreg på sitt personlige område. På den måten vil de også føle en større motivasjon for å holde en grei orden.

ryddetips barn KonMari metoden

8. Steng litt slusene


For å unngå at ting hoper seg opp igjen, både hos deg selv og barnet, er det lurt å tenke over hva som kommer inn i hjemmet. I stedet for mange småting som koster lite, er det kanskje bedre å investere i færre og litt dyrere gjenstander med bedre kvalitet?


Gaver i form av opplevelser, lagres i minnet og ikke på en hylle. Det er både en bærekraftig og plassbesparende løsning.


9. Det skal ikke være perfekt


Det er lov å veilede barna sine når de skal lære seg å rydde, men ikke pirk så mye at det går ut over mestringsfølelsen deres. Hva så om håndklær ble lagt litt på skeiva inn i skapet? 😉


Sist, men ikke minst. Det blir hverdagsrot i alle hjem og det er helt ok. Men selv den daglige ryddingen blir mye enklere, hvis du har tatt en ordentlig opprydding og systematisering av hjemmet.


Hva skal vi gjøre når barna ikke ønsker å hjelpe til?


Det gleder meg å si at jeg har hatt et intervju med en av Norges eksperter innen samspill mellom barn og foreldre.


Foreldreterapeut Ellen M. Nilsen, gründeren bak "Trygge Barn" har gode tips til oss. Les intervjuet her Hun snakker blant annet om hvordan vi kan få med barna på den daglige ryddingen.Lykke til! Hvis du har noen spørsmål, ta gjerne kontakt med meg.Les også: hvorfor rotet kommer så lett tilbake.