top of page
Søk
  • Forfatterens bildeMonica E. Moltumyr

9 tips – Hvordan bruke KonMari metoden på barn sine ting?

Oppdatert: 4. apr.


KonMari metoden kan brukes når du rydder i barna sine ting. Det er ikke til å stikke under stol at for eksempel leker i overflod, kan skape skikkelig rot!


Du skal få 9 tips, hvor de to første handler om hva som er lurt å tenke over før du setter i gang.


Barneleker.  KonMari metoden og rydding med barn


KonMari rydding i barn sine ting hvordan gå frem?1. Start med deg selv


Vi er våre barns største forbilder, og de speiler ofte oppførsel vi ikke tenker over selv.


Er det overflod rundt deg hjemme? Lite organisert? Hva slags forhold har du til tingene dine, og hvordan er forbruket ditt?


Har du gått gjennom KonMari metoden på dine egne eiendeler, har du et veldig godt grunnlag.2. Husk at barn eier tingene sine


Det vil føles vanskelig for et barn hvis noe de er glad i, bare blir gitt bort eller solgt uten at de har noe de skulle sagt. Selv om de ikke har lekt med bamsene sine på ett år, kan de likevel føles som noe kjært.


Noen barn hamstrer litt og vil gjerne beholde absolutt alt selv om det er i tusen duplikat og er helt ødelagt. Da må vi kanskje få unna litt på egen hånd, uten at de får med seg alt vi gjør.


Med god veiledning, uten press, vil mange oppleve at barn gir slipp på mye mer enn forventet.


3. Involver barna


Når du involverer barna, føler de en større eiendel i ryddeprosessen.


Klær vokser de raskt ut av i barneårene, men se om du oppdager en rød tråd i hva de trives best med å ha på seg. Spør hva som er deres favoritter, og hvorfor. Kanskje får du et uventet svar?


På denne måten kan du unngå mange bomkjøp som bare blir liggende.


Marie Kondo sin egen brette teknikk er noe barn kan lære fra tidlig alder. Dette synes de ofte er gøy å være med på.

4. Tilpass deg barnets alder


Modning må tas i betraktning når det kommer til hvor mye barna skal involveres i ryddeprosessen. Her vil det være individuelle forskjeller og du kjenner barnet ditt best.


Ofte kan de være mye mer delaktige enn vi tror, og da spesielt i den daglige ryddingen som handler om vedlikehold i etterkant av grunnryddingen.


Smilende barn som leser. Rydde og organisere barnerom
"Rydder jeg vel! Måtte bare lese litt først"

5. Jobb i kategorier


Når du rydder via kategorier får du delt opp arbeidet i passelige munnfuller.


Kanskje er det kategorien leker som haster mest å få orden i?


Ta lekene frem fra lagringsplassen og sorter i underkategorier. For eksempel bamser, konstruksjon, brettspill, utkledning osv. Deretter kan barnet ditt velge ut favorittene som de gjerne vil ha.6. Øv opp takknemlighet


Går vi foran som gode eksempel og er takknemlige for det vi har, vil dette smitte over på barna våre.


Er vi i tillegg generøse og gleder oss over å gi vekk ting til andre, vil barna legge merke til det også7. Oppbevaring


Oppbevaring er kronen på verket helt til slutt, etter rydding og utsiling.


Plasser like ting på likt sted eller i nærheten av hverandre, så sant det er mulig.


Husk å merke hvor ting skal være, slik at de får sine faste hjem. Og kan ikke barnet lese enda, skriv heller ut bilder som du kan lime på. Gjerne da med teksten under bildet slik at de kan øve seg på bokstavene.


Barn er glade i å pynte og sette særpreg på sitt personlige område. På den måten vil de også føle en større motivasjon for å holde en grei orden.


Lego figurer. Rydde i barn sine ting med KonMari metoden
Barn elsker søte figurer

8. Steng litt slusene


For å unngå at ting hoper seg opp igjen både hos deg selv og barnet, er det lurt å stenge litt slusene for hva som blir kjøpt.


I stedet for mange småting som koster lite, er det kanskje bedre å investere i færre og litt dyrere gjenstander med bedre kvalitet?


Og gaver i form av opplevelser, lagres i minnet og ikke på en hylle. Det er både bærekraftig og plassbesparende.9. Det trenger ikke bli perfekt


Det er lov å veilede barna sine når de skal lære seg å rydde, men ikke pirk så mye at det går ut over mestringsfølelsen deres


Sist, men ikke minst – det blir hverdagsrot i alle hjem og det er helt ok. Men selv den daglige ryddingen blir mye enklere, hvis du har tatt en ordentlig opprydding og systematisering av hjemmet.


Hva skal vi gjøre når barna ikke ønsker å hjelpe til?


Foreldreterapeut Ellen M. Nilsen, gründeren bak "Trygge Barn" har gode tips. Les intervjuet her. Hun snakker blant annet om hvordan vi lettere kan få med barna på den daglige ryddingen.Lykke til! Hvis du har noen spørsmål, ta gjerne kontakt


Monica


Sertifisert KonMari konsulent / profesjonell organiserer

Rydd deg fri AS

 

Les også:


Comments


bottom of page