Søk
  • Monica E. Moltumyr

"Det trenger ikke være strøkent"

Oppdatert: april 21


I dag har jeg et blogginnlegg litt utenom det vanlige. Ellen M. Nilsen, gründeren bak «Trygge barn» kommer med noen tanker rundt blant annet rydding og barns deltagelse i husarbeidet. Jeg har intervjuet henne og gleder meg til å dele flere gullkorn.

Ellen er selv mamma til to voksne barn og er utdannet barnevernspedagog og foreldreterapeut. Det hun virkelig brenner for er å hjelpe foreldre mestre foreldrerollen. I tillegg ønsker hun folk skal innse at det å oppsøke hjelp, er et tegn på god omsorg for barna.

Ellen M. Nilsen - Trygge Barn

- Først av alt, tusen takk til deg Ellen som ønsket å dele av din visdom med oss. I din jobb som foreldreterapeut, opplever du at mange har utfordringer med rydding og organisering?

- Ja, jeg har hørt flere si at de kjenner stress over følelsen av at det hele tiden er noe å rydde. Og at det er vanskelig å finne roen før hjemmet er ferdig ryddet. Ofte går samtalen over i det faktum at når man har familie så er det ikke alt en rekker over. Det handler om å være god nok og gjøre ting godt nok.

I min egen jobb som ryddekonsulent ønsker jeg hjelpe mennesker organisere hjemme på en enkel og oversiktlig måte etter KonMari metoden. Men jeg er ikke glad i «Instagram perfeksjon» og opplever at flere føler på et slags press. Jeg var spent på å høre om foreldreterapeuten hadde noen tanker rundt dette.

- Ser du noen sammenheng mellom hvordan folk har det rundt seg i hjemmet og hvordan familiene har det sammen?

- Jeg ser at noen foreldre i min målgruppe er litt vel opptatt av å skulle vise frem et helt strøkent hjem, men at det blir veldig slitsomt for dem. Det er ikke dette som er mest viktig i en familie og det må være lov å sette seg ned selv om ikke alt er perfekt. Igjen, det handler om å gjøre ting «godt nok». Vi trenger å være bevisst på hva slags verdier vi ønsker å gi barna våre - hva som faktisk er viktig.

Nylig laget jeg et blogginnlegg som gir 9 tips til hvordan ta en KonMari rydding i barn sine eindeler. En ting er organiseringen som ligger som grunnlag, men hvordan skal en ta med barna på den daglige ryddingen? Dette trenger jeg litt ekspert-tips rundt.

Smilende jente i ryddig rom

- Ellen, jeg lurer på fra hvilken alder tenker du barn er store nok til å hjelpe til hjemme?

- Barn kan hjelpe til allerede fra de er et par år gamle. Finn noen enkle oppgaver som er tilpasset deres alder. For eksempel hjelpe til med å dekke bordet, ta av bordet og sette i oppvaskmaskinen. Det handler om å lære og det handler om å gjøre ting sammen. Det vil gi barna en god følelse av mestring.

- Fortell litt mer om det. Hva slags fordeler kan barns deltagelse gi, bortsett fra at det blir mer orden hjemme?

- I min jobb som foreldreterapeut er jeg opptatt av at barn skal føle seg inkludert og at de skal få god selvfølelse. Dersom de får lov til å ha ulike oppgaver i hjemmet, vil barn føle at deres bidrag er betydningsfulle. Her handler det om å finne en balanse. Snakk med barna – ta de med på råd. Fortell hva som skal gjøres i huset og be om innspill til hva de kan tenke seg å gjøre.

Når barnet blir ungdom

Nye utfordringer kan dukke opp når barna går inn i en litt større løsrivelsesfase i tenårene. Råd som fungerte med mindre barn får kanskje ikke samme effekt lenger.

- Du veileder foreldre med barn i alle aldre. Hva slags råd gir du til foreldre som ønsker å få større barn eller ungdom til å bidra med oppgaver i hjemmet?

- I tillegg til det jeg har nevnt før, vil jeg generelt si at det er lurt å gå frem som et godt eksempel. Ta opp ting i «fredstid» og vis det kan være hyggelig å gjøre noe i felleskap.


Ungdom skal etter hvert flytte for seg selv, og det er ikke så gøy å være den eneste i kollektivet som aldri har laget mat eller vasket klær. Dette går det an å ha en samtale rundt. Artikkelen Slik kan du kommunisere bedre med tenåringen vil gi flere konkrete råd.

Kvalitet over kvantitet

Barn har en tendens til å ønske seg mange ting. Lærer de mye av denne adferden fra oss skal tro? Forskning har flere ganger konkludert med at hvis barna eier for mange ting vil de leke mindre og faktisk bli mindre kreative.

- Hva slags effekt har det hvis barn eier for mange ting og leker? Har du gjort deg opp noen tanker rundt dette etter mange års erfaring som foreldreveileder?

- Det kommer nok veldig an på barnet tenker jeg, og om de faktisk leker eller bruker tingene. I den tiden vi er inne i nå, tenker jeg det er lurt å ikke blindt handle inn «alt mulig», men vurdere nytten og bruken av det. Det kan være lurt å rydde bort leker innimellom, for så å ta dem frem igjen etter en tid. Ta gjerne med barna på dette. Og hvis noe skal fjernes helt er det lurt å involvere de når det gjelder ting de er knyttet til.

- Du har så mange gode råd og flere har sikkert mer de kan tenke seg og spør deg om. Hvor kan folk nå tak i deg hvis de ønsker hjelp med utfordringer i foreldrerollen?

- For alle som kan tenke seg hjelp, kan jeg lett kontaktes via Trygge Barn sin hjemmeside. Jeg tilbyr personlig veiledning og har også ett nettkurs tilgjengelig. I tillegg jobber jeg med å utvikle nettkurs med gode tips til foreldrerollen.

Igjen, tusen takk til Ellen M. Nilsen for hennes bidrag til å øke harmonien i vår hverdag med familien!


Husk, det handler om å være «god nok», ikke perfekt