Søk
  • Monica E. Moltumyr

Bomkjøp skaper rot. Hvor mange av disse har du vært borti?

Oppdatert: 21. jul.


Hvis du hadde fått tilbake pengene for alle bomkjøp du har gjort. Ville ikke det utgjort en god slump? Bomkjøp kan skape rot i økonomien, men også i skap og skuffer.


Ved å bli mer bevisst på årsakene bak, kan du spare penger, men også forhindre rot og overflod i hjemmet.

Dame på shopping. Bomkjøp skaper rot

9 årsaker til bomkjøp


1. Kjøpe på supersalg


Noen ganger gjør vi et kupp på salg, og det er jo like gøy hver gang! Men når det kommer til genseren som var så billig at du bare måtte ha den, selv om den ikke kledde deg?


Kanskje rettferdiggjorde du kjøpet ved å tenke, «Jeg skal bare bruke denne hjemme, og da trenger jeg ikke like den». Slike plagg ender ofte opp som skapfyll.


Du fortjener å føle deg fin selv i koseklær du bare bruker hjemme.2. Kunstig hastverk


Et tilbud med kort tidsramme kan få oss til å handle, uten å tenke oss særlig om først. Vær obs på at du kan bli pushet til et forhastet kjøp hvis du for eksempel leser, «tilbudet varer kun til midnatt». Slike budskap fungerer som triggere på oss rent psykologisk, og er velkjente (og velbrukte) salgstriks.


I mange tilfeller er det nemlig ikke spesielt hastverk med salget, det er bare satt opp slik for å ha en effekt på kjøpelysten din.3. Kjøpe noe bare på grunn av merket eller trend


Noen merker blir ansett som mer eksklusive. Det handler ikke alltid om kvalitet, men at markedskreftene bak har bygd opp merket til å bli et symbol på status. Det er ikke til å stikke under stol at dette påvirker oss.


Jenny Skavlan hadde en serie på NRK TV – Avkledd – 1. Trender (Sesong 1) som blant annet tok opp hvor kunstig skapt mange trender er. Det er egentlig ganske absurd å se hvordan influensere blir brukt for å bygge opp en ny såkalt trend.4. Nettshopping


Det kan gå litt for fort i svingene når vi handler på nettet. Det er så lettvint å bare klikke ting hjem. Noen sier til og med at de nesten glemmer det er ekte penger de bruker.


Hvordan er forholdet ditt til nettshopping? Har det bidratt til unødvendige innkjøp?

Nettshopping foran pc. Årsak bak bomkjøp

5. Påvirkning fra venner eller familie


Vi er sosiale vesen som mer eller mindre speiler våre omgivelser for å passe inn. Enkelte ganger, vil dette føre til at vi kjøper ting vi ikke trives med å bruke.


Har du opplevd å shoppe sammen med noen som presset sin personlige smak på deg? Det trenger ikke være vondt ment fra den personen i det hele tatt, men blir likevel negativt for din del, hvis det fører til bomkjøp.6. Går i butikker uten en plan


Det er gøy å tilfeldig finne en lekker veske og sko som passer til. Men blir det for mange spontane kjøp, vil du risikere å handle inn duplikat, ting du ikke trenger og at impulskontrollen din blir dårligere.


Skriver du ned hva du trenger og holder deg nesten alltid til listen, vil det spare deg for mange feilkjøp. Impulskontrollen kan faktisk øves opp, bare du aktivt går inn for det.7. Handler når du er sulten


Det er ikke bare mat og godteri du kjøper for mye av når magen rumler. Det er bevist at du tar dårligere avgjørelser, når det gjelder alle innkjøp, hvis du er sulten. Les denne artikkelen fra Forbes som forteller at du ikke burde gå på kjøpesenter med tom mage.8. Shoppeterapi


Har du gått på den smellen før? Da er du i så fall ikke alene om det.


Kroppen vår lager disse herlige lykkehormonene når vi kjøper noe nytt. Men ikke la deg lure, hormonene gir bare kortvarige blaff av glede og tomme lommebøker, hvis det går over styr. I de tilfellene shoppingen virkelig tar helt av, går det over i noe som heter handlemani. Det finnes heldigvis informasjon og hjelp tilgjengelig.


9. Du stoler ikke på magefølelsen


«Kler jeg dette, føles den bra på, og hva søren feiler lyset inne på prøverommet?!»


Hvis du ofte er usikker på hva du liker, kan det være du ikke har funnet din stil. Det er hjelp å få, både med fargeanalyse og diverse informasjon om hva som passer til din kroppsfasong. Når det kommer til din stil, må du rett og slett bli mer kjent med deg selv og gå etter det som gir deg glede.


Nina Skarra har et gratiskurs online, hvor du kan lære å skape din drømmegarderobe.


Garderobeskap med ryddige klær og sko. Unngå feilkjøp og bomkjøp

Å ha et ryddig og organisert hjem handler om mer enn gode system


Det er lite som slår et godt system, og som KonMari konsulent elsker jeg å hjelpe kundene mine rydde seg fri! Men systemet som settes opp, er mye lettere å vedlikeholde, hvis du bremser strømmen av ting som kommer inn.


Bevisstgjøring av egne vaner og triggere rundt shopping, kan faktisk være med på å hjelpe deg holde hjemmet mer ryddig. Overflod er mer komplisert både å organisere og vedlikeholde.Forebygg rotet ved å bli mer bevisst


Mange opplever at når de rydder og organiserer gjennom KonMari metoden, blir de gradvis mer sikre på sin egen magefølelse og personlige smak. Det blir en herlig bonus, i tillegg til å bo i et hjem som er godt organisert.


Da vil jeg bare ønske deg happy shopping. Neste gang, kanskje med noen flere verktøy som hjelper deg unngå bomkjøpene?


Gode ønsker fra meg!


Monica

Sertifisert KonMari konsulent / profesjonell organiserer

Rydd deg fri AS

 

Les også: