top of page
Søk
  • Forfatterens bildeMonica E. Moltumyr

Ryddetips for barnefamilier

Oppdatert: 27. mai


Ellen M. Nilsen er gründeren bak «Trygge barn». I dette intervjuet gir hun ryddetips og gode råd om barns deltagelse i husarbeidet.

Ellen er utdannet barnevernspedagog og foreldreterapeut, og brenner for å hjelpe foreldre mestre foreldrerollen. I tillegg ønsker hun folk skal innse at det å oppsøke hjelp ved behov, er et tegn på god omsorg for barnet.


Ellen M. Nilsen - Ryddetips til barnefamilier om rydding
Foto: Ellen M. Nilsen

Barnefamilier og rydding – hva fungerer?


Først av alt, tusen takk til deg, Ellen, som vil dele din visdom med oss. Som foreldreterapeut, opplever du mange som har har utfordringer med rydding og organisering?

– Ja, jeg har hørt flere si at de kjenner stress over følelsen av at det hele tiden er noe å rydde. Og det er vanskelig å finne roen før hjemmet er ferdig ryddet. Ofte går samtalen over i det faktum at når man har familie, så er det ikke alt en rekker over. Det handler om å være god nok og gjøre ting godt nok.

I min egen jobb som profesjonell organiserer, ønsker jeg hjelpe mennesker rydde og organisere på en god og sunn måte. Men jeg er ikke glad i «Instagram perfeksjon», og opplever at mange føler på et press. Jeg var spent på å høre om foreldreterapeuten hadde noen tanker rundt dette.


Rydd vekk tanken om et perfekt hjem

Ellen, ser du sammenheng mellom hvordan folk har det rundt seg i hjemmet og hvordan familiene har det sammen?

– Ja, jeg ser at noen foreldre i min målgruppe er litt vel opptatt av å skulle vise frem et helt strøkent hjem, men at det blir veldig slitsomt. Det er ikke dette som er mest viktig i en familie, og det må være lov å sette seg ned selv om ikke alt er perfekt! Igjen, det handler om å gjøre ting godt nok. Vi trenger også å være bevisst på hva slags verdier vi ønsker å gi barna våre – hva som faktisk er viktig.


En ting er organiseringen som ligger som grunnlag, men hvordan skal en ta med barna på den daglige ryddingen? Dette trenger jeg også litt ekspert-tips rundt.


Smilende barn. Barnefamilier og ryddetips, opprydding


Barns deltagelse i ryddingen hjemme


Fra hvilken alder tenker du barn er store nok til å hjelpe til hjemme?

– Barn kan hjelpe til allerede fra de er et par år gamle. Finn enkle oppgaver som er tilpasset deres alder. For eksempel hjelpe til å dekke bordet, ta av bordet og sette i oppvaskmaskinen. Det handler om å lære, og det handler om å gjøre ting sammen. Det vil gi barna en god følelse av mestring.

Fortell litt mer om det, Ellen. Hva slags fordeler kan barns deltagelse gi, bortsett fra at det blir mer orden hjemme?

– I min jobb som foreldreterapeut er jeg opptatt av at barn skal føle seg inkludert, og at de skal bli trygge og robuste. Får barn lov til å ha ulike oppgaver i hjemmet, vil de føle at deres bidrag er betydningsfulle. Her handler det om å finne balanse. Snakk med barna – ta de med på råd. Fortell hva som skal gjøres i huset, og be om innspill til hva de kan tenke seg å gjøre.


Ungdom i sofa. Hjelpe til hjemme med ryddingen


Når barnet blir ungdom

Nye utfordringer dukker opp når barn går inn i en litt større løsrivelsesfase. Råd som fungerte da de var små, får kanskje ikke samme effekt lenger.

Du veileder foreldre med barn i alle aldre. Hva slags råd gir du til foreldre som ønsker å få større barn, eller ungdom, til å bidra med oppgaver i hjemmet?

– I tillegg til det jeg har nevnt før, vil jeg si det er lurt å gå foran som et godt eksempel. Ta opp ting i «fredstid», og vis det kan være hyggelig å gjøre noe i felleskap.


Ungdom skal etter hvert flytte for seg selv, og det er ikke så gøy å være den eneste i kollektivet som aldri har laget mat eller vasket klær. Dette går an å ha en samtale rundt.Flere tips fra Ellen?

Du har gode råd, og flere foreldre har sikkert mer de vil spørre deg om. Hvor kan folk nå tak i deg hvis de ønsker hjelp med utfordringer i foreldrerollen?

– Alle som ønsker hjelp, kan kontakte meg via Trygge Barn sin hjemmeside. Jeg tilbyr personlig veiledning og i tillegg jobber jeg med å utvikle nettkurs med gode tips til foreldrerollen.

Igjen, tusen takk til Ellen M. Nilsen for hennes bidrag til å øke harmonien i vår hverdag med familien!


Husk, det handler om å være «god nok», ikke perfekt


Monica


Sertifisert KonMari konsulent / profesjonell organiserer

Rydd deg fri AS

 

Les også:


  • Ryddig skolestart - 6 punkt som gjør deg godt forberedt

  • "Tusen takk! Tenk at du har hjulpet meg. Det er som regel jeg som har pleid å måtte hjelpe alle andre" - Kundeanmeldelse

Comments


bottom of page