Søk
  • Monica E. Moltumyr

Hvorfor velger noen minimalisme? Her er 6 grunner.

Oppdatert: 7 dager siden


Ja, hvorfor velger noen minimalisme egentlig? Hvem liker tomme, hvite betongvegger og bare moderne dekor? Ganske upersonlig og kjedelig spør du meg hvis dette hadde vært malen.


Når noen tar opprydding etter KonMari metoden, blir resultatet forskjellig. Jeg endte opp som minimalist, og vil gjerne fortelle noen grunner som kan ligge bak en slik livsstil.

Minimalistisk hvit blomst. Minimalisme er en livsstil.

Hva er minimalisme?


Det er mange misforståelser rundt hva minimalisme faktisk er. Den kan komme i mange former, og ja… farger. Forskjellige mennesker har sin tolkning, og lever livsstilen på ulike måter.


Minimalisme handler ofte mye om å kvitte seg med overflod, for å kunne fokusere på det som er mest viktig i livet. Les gjerne den kjente minimalisten Joshua Becker sin forklaring på minimalisme.


Hva slags motivasjon ligger bak ønsket om en minimalistisk livsstil?


Ofte ligger svaret i flere av følgende punkt:


1. Bedre bruk av tiden


Det er ikke til å stikke under stol at ting faktisk krever tid. Shopping, kjøring til og fra, organisere, planlegge, rydde, vaske, vedlikeholde og reparere. Mange føler seg også dratt inn i en følelse av at de aldri er tilfreds uansett hvor mye de eier. Jakten etter mer, vil da bare fortsette.


Tid som er brukt opp, får du ikke tilbake igjen. Men du kan tjene inn mye tid i fremtiden, ved å gjøre valg som er bedre for deg

Kvinne på et fjell. Stress ned og nyt livet med minimalisme

2. Økonomi


Det kan være klare økonomiske fordeler ved å ha en minimalistisk livsstil. En får tatt oppgjør med forbruksvaner, og blir mye mer selektiv på hva en tar med inn i hjemmet. Færre ting innkjøpt gir mer penger i kassa, enkelt og greit.


3. Kvalitet foran kvantitet


Ikke alle har ønske om å spare penger på en minimalist livsstil. Noen velger å «flytte» på måten de bruker midlene sine. Pengeforbruket forblir ganske likt, men det kjøpes færre og dyrere ting.4. Vil gå imot trender og markedskreftene


Ved å finne ut hva vi virkelig liker, og står for det – slipper vi å være fange av trendene. Markedskreftene har mer makt enn mange er klar over. Det å bli mer bevisst, er et godt steg på vei ut av forbrukskarusellen.

Klær i en butikk. Enklere levemåte og minimalisme

5. Miljøhensyn


Høyt forbruk setter alt for stort avtrykk på planeten vår. Les artikkelen fra Fremtiden i våre hender som blant annet forteller at forbruket vårt har fordoblet seg siden 1990-tallet. Ved å velge en livsstil der vi kjøper færre ting, er vi med på å gjøre noe viktig for miljøet.6. Mer plass


Noen ganger har vi begrenset plass hjemme, og det blir tydelig at noe må gjøres. Ved å eie mindre, blir det ikke behov for stor lagringsplass. Det fint å eie det vi trenger, og det som gjør oss glad. Men noen ganger handler gleden om å få plass... og luft.Hva med deg? Drømmer du om en minimalistisk og enklere livsstil?Monica


Sertifisert KonMari konsulent / profesjonell organiserer

Rydd deg fri AS

Les også: Grunner som ligger bak bomkjøp. Hvor mange av disse har du vært borti?

9 økonomiske fordeler ved å organisere hjemme.