top of page
Søk
  • Forfatterens bildeMonica E. Moltumyr

Hvordan organisere soverommet?

Oppdatert: 14. nov. 2022


På tide å rydde og organisere soverommet? Er det ikke den fredelige oasen du drømmer om? Soverommet er faktisk ett av de viktigste stedene hjemme når det kommer til følelsen av ro og velvære.


Ved å ha et organisert soverom og sørge for omgivelser som gir et løft – vil du merke en positiv forskjell! Bedre søvn er også en hyggelig bonus.


Tipsene du får i dag, er veldig inspirert av Marie Kondo sin KonMari ryddemetode, som gir deg muligheten til å få et hjem som gir mer glede.


Ryddig, organisert og minimalistisk soverom

Er du klar for å brette opp ermene og sette i gang? For å komme helhjertet i mål er en ting er viktig å gjøre først...Visualiser ditt ideelle soverom


Skal du organisere soverommet, er det smart å vite hva du faktisk ønsker å oppnå i andre enden. En visualisering blir som et kart som guider deg frem til målet.


La meg hjelpe deg litt i gang.1. Hvordan ønsker du soverommet skal se ut?


Hvilken stil trives du med, hva er det som er deg? Er det noe på soverommet ditt nå som du allerede liker? Hva slags farger synes du er fine og hvilke av dem fremmer god søvn?


Finn gjerne inspirasjon online, men tenk mer på hva som passer din personlighet fremfor å være opptatt av de siste trendene.2. Hvordan ønsker du å føle deg på soverommet?


Savner du å føle mer trygghet og lunhet? Vil du kjenne mer "hotellfølelse" på soverommet? Ønsker du mer romantikk?


Tenk også over hva som er det første du ser når du våkner. Kikker du for eksempel rett på et rotete nattbord eller en overfylt bokhylle, er ikke det ideelt. Slike ting er lure å gjøre noe med, for å finne roen i dette viktige rommet.


Skriv ned visualiseringen og lag gjerne et moodboard hvis du liker visuelle detaljer. Selv en ganske enkel visualisering, vil være tilstrekkelig for de fleste.


Kjenner du en godfølelse bare ved tanken på resultatet som ligger der fremme? Så bra! Da er du klar for neste steg.Rydde og organisere soverommet


Tenker du at det første du må gjøre er å dra for å kjøpe kurver til hyllene, nytt delikat sengetøy og en myk lesestol? Ikke noe i veien med det hvis behovet er reelt, men vent litt...


Jobben med å rydde og organisere i forkant, er helt essensiell for å gjøre de rette innkjøpene i ettertid.


Hvis det blir nødvendig å kjøpe noe i det hele tatt ja.


Stol, klær og bøker. Organisert og ryddig soverom.

Rydd etter kategorier.


Tenk igjennom hva slags kategorier du har på soverommet. Er det litt kaos der inne og mye av rotet er i kategorien klær – ville jeg tatt for meg alt i den kategorien først.


Behold favorittene som gir glede og nytte. Resten kan forlate hjemmet, enten ved at du kaster, selger eller gir klærne bort. Det er mange fordeler ved å organisere klærne i garderoben.


I KonMari metoden, er de resterende kategoriene i tillegg til klær: bøker, papirer, komono (diverse) og sentimentale gjenstander. Kanskje har du mange av disse kategoriene på soverommet ditt?


Del opp arbeidet i mindre deler hvis soverommet ligger litt høyt på "roteskalaen" eller du ikke har nok tid til rådighet. Det er heller ingen skam å be om hjelp.Hva med plassering og oppbevaring, etter ryddingen?


Når det gjelder hva som er lurt å gjøre, avhenger det blant annet av lagringsmuligheter, hvor mye du eier pluss andre personlige hensyn. Jeg pleier å ta en vurdering av flere slike ting når jeg rydder og organiserer hos kunder.


Men jeg vil gjerne gi deg noen universelle tips, slik at du kan komme enda et skritt på veien.


  • Plasser like ting på likt sted eller i nærheten av hverandre.

  • Vertikal lagring av klær gir god oversikt. KonMari bretting fungerer helt supert.

  • På hyller lenger oppe i skapet fungerer stabling av klær bra, så sant du ikke vil legge plaggene vertikalt i bokser som lett kan løftes ned.

  • Del lagring i soner der det er hensiktsmessig. Fine skoesker, lokk og lignende beholdere kan gjerne gjenbrukes, i stedet for å kjøpe nytt.


Ekstra tips til soverommet


  • Tenk over rommets funksjon. Oppbevar hovedsakelig ting som støtter opp under det soverommet skal brukes til.

  • Klær avgir støv og kan skape dårlig inneklima. Gå for lukket lagring, slik at du får mest mulig ren luft i lungene, og i tillegg får dempet visuell støy.

  • Har du et møbel på soverommet som fungerer mest som en dumpeplass? Vurder om det kan tas bort for å få en dytt i riktig retning når det kommer til nye og gode vaner.

  • Vær selektiv på hva slags bilder du henger opp. Ikke velg melankolske og tunge motiv, men gå for ting som symboliserer ro og noe godt for deg.Er du klar for å sette i gang med oppryddingen?


Lykke til! Jeg håper du kommer helt i mål.Hilsen Monica


Sertifisert KonMari konsulent / profesjonell ryddehjelp og hjemmeorganisering

Rydd deg fri AS

 

Les også:

bottom of page