9 årsaker til bomkjøp. Kjenner du alle? | Rydd deg fri AS
top of page
Søk
  • Forfatterens bildeMonica E. Moltumyr

Bomkjøp skaper rot. Hvor mange av disse har du vært borti?

Oppdatert: 2. sep. 2023


Hvis du hadde fått tilbake pengene for alle bomkjøp du har gjort. Ville ikke det utgjort en ganske stor sum? Bomkjøp kan skape rot i økonomien, men også i skap og skuffer.


Ved å bli mer bevisst på dine shoppingtriggere, kan du spare penger, men også forhindre rot og overflod i hjemmet.


Dame på shopping. Bomkjøp skaper rot

9 årsaker til bomkjøp


1. Kjøpe på supersalg


Noen ganger gjør du et kupp på salg, og det er ikke til å stikke under stol at det er ganske gøy.


Men du kan bli trigget til å kjøpe ting du verken trenger, liker spesielt godt eller har plass til hjemme kun fordi varen er på såkalt supersalg.


Lar du være å kjøpe noe som er på salg, sparer du faktisk 100%.



2. Kunstig hastverk


Et tilbud med kort tidsramme kan få oss til å handle, uten å tenke oss særlig om først. Vær obs på at du kan bli pushet til et forhastet kjøp hvis du for eksempel leser, «tilbudet varer kun til midnatt».


Slike budskap fungerer som triggere på oss rent psykologisk, og er velbrukte salgstriks. I mange tilfeller er det nemlig ikke spesielt hastverk med salget, det er bare satt opp slik for å ha en effekt på kjøpelysten din.



3. Kjøpe kun på grunn av merke eller trend


Noen merker blir ansett som mer eksklusive. Det handler ikke alltid om kvalitet, men at merket er blitt bygd opp til å bli et symbol på status.


Jenny Skavlan hadde en serie på NRK TV – Avkledd – 1. Trender (Sesong 1) som blant annet tok opp hvor kunstig skapt mange trender er.



4. Nettshopping


Det kan gå litt for fort i svingene når vi handler på nettet. Det er så lettvint å bare klikke ting hjem. Noen sier til og med at de nesten glemmer det er ekte penger de bruker.


Hvordan er forholdet ditt til nettshopping? Har det bidratt til unødvendige innkjøp?


Nettshopping foran pc. Årsak bak bomkjøp


5. Påvirkning fra venner eller familie


Vi er sosiale vesen som mer eller mindre speiler våre omgivelser for å passe inn. Enkelte ganger, vil dette føre til at vi kjøper ting vi ikke liker så godt.


Har du opplevd å shoppe sammen med noen som presset sin personlige smak på deg? Det trenger ikke være vondt ment fra den personen i det hele tatt, men blir likevel negativt for din del, hvis det fører til bomkjøp.



6. Går i butikker uten en plan


Det er gøy å tilfeldig finne en lekker veske og sko som passer til. Men blir det for mange spontane kjøp, vil du risikere å handle inn duplikat, ting du ikke trenger og at impulskontrollen din blir dårligere.


Skriver du ned hva du trenger og holder deg nesten alltid til listen, vil det hjelpe deg mye. Impulskontrollen kan faktisk øves opp, bare du aktivt går inn for det.



7. Handler når du er sulten


Det er ikke bare mat og godteri du kjøper for mye av når magen rumler. Det er bevist at du tar dårligere avgjørelser, når det gjelder alle innkjøp, hvis du handler når du er sulten.



8. Shoppeterapi


Har du gått på den smellen før? Da er du i så fall ikke alene om det.


Kroppen vår lager disse deilige lykkehormonene når vi kjøper noe nytt. Men ikke la deg lure, hormonene gir bare kortvarige blaff av glede.


Det finnes heldigvis hjelp og strategier for å kontrollere handlemani, hvis shoppingen går helt over styr.


9. Du stoler ikke på magefølelsen


«Kler jeg dette? Føles den egentlig bra når jeg tar den på?"


Hvis du stadig er usikker på hva du liker, kan det være du ikke helt har funnet din stil. Det er hjelp å få, via både nettbaserte stilkurs og fargeanalyse.


Ofte har mange en ganske god magefølelse for hva de liker, når de våger å lytte til intuisjonen. Det har jeg sett flere ganger når jeg har hjulpet kunder med å rydde og organisere alle klærne sine.


Garderobeskap med ryddige klær og sko. Unngå feilkjøp og bomkjøp

Et ryddig og organisert hjem handler om mer enn gode system


Det er lite som slår et godt system, og som ryddekonsulent elsker jeg å hjelpe kundene mine rydde seg fri!


Men systemet som settes opp, er mye lettere å vedlikeholde, når du stopper strømmen av stadig nye inn i hjemmet. Mer bevisste innkjøp forebygger rot og overflod!


Da vil jeg bare ønske deg happy shopping. Neste gang, kanskje med noen flere verktøy som hjelper deg unngå bomkjøpene?


Gode ønsker fra meg!


Monica

Sertifisert KonMari konsulent / profesjonell ryddehjelp og organisering

Rydd deg fri AS

 

Les også:

bottom of page