top of page
Søk
  • Forfatterens bildeMonica E. Moltumyr

Våren er her for fullt! Bli med på en liten sesongrydding

Oppdatert: 29. apr.


Har du ikke tid til storopprydding? Hva med å heller ta en liten sesongrydding for å ønske våren og blomstringen skikkelig velkommen?


Du skal få tips om 5 konkrete ting du kan rydde i for å få enda mer glede av hagen og uteområdet ditt.


Krokus i hagen. Sesongrydding.

(I teksten finner du annonse i form av lenke til Fraxx nettkurs)Rydde frem vår og hagesesong


Spirene dukker opp og fuglene synger så vakkert uansett hvor rotete noen har det, heldigvis. Men det å ha ryddet og organisert litt lar deg nyte enda mer den fine tiden vi er inne i nå!Rydde kategorier innen hage og blomster


Innenfor alt som gjelder hage og blomster, er det flere delkategorier. Finn ut hvilke som gjelder deg, og gå metodisk frem for å få det mer ryddig.


Her er noen få eksempel på kategorier.1. Redskap, store og små


Her kan du rydde alt fra løksettere, vannkanner, små spader og blomsterpinner. Og over til større ting som kost, rive, elektriske redskaper og grensaks. Fyll på listen med annet som er relevant.


Samle rubbel og bit for å avdekke duplikat og kikk på tilstanden. Hadde du plutselig fem små spader og åttifire blomsterpinner?


Tenk etter hvor mange du realistisk sett trenger og kvitt deg med resten.2. Jordsekker, gjødsel og plenrens


Disse tingene tar en del plass og kan være lurt å ta en skikkelig ryddings i.


Hadde du kanskje mer enn du trodde når du satte i gang? Så bra at du oppdaget det, før du dro på hagesenter for å kjøpe enda mer.


Ønsker du å lagre tingene i en hylle eller høy reol, pass på at den er godt forankret. Selv om du så klart plasserer det tyngste nederst for å stabilisere.3. Krukker og blomsterkasser


Finn frem alt av utekrukker og andre ting som kan settes planter i.


Gå gjennom tingene med ærlighet. Er det noen av dem som har sett sine beste dager? Gir de ekte glede og nytte? Finner du kanskje flere du har hatt lenge, men aldri brukt?


For eksempel NMS og Frelsesarmeen har flere lokalavdelinger som tar imot donasjoner av mye forskjellig.


Bie på blomst. Rydde i hagen.

4. Frø og blomsterløk


Frøposer for eksempel, tar i seg selv veldig liten plass, og det er fort gjort å handle inn for mye. Hvis de i tillegg ligger litt spredt her og der, blir det vanskelig å holde oversikten.


Samle alt du har og sil ut. Når de skal plasseres igjen, prøv å få til stående lagring i en boks, hvor frøposene ikke bare blir liggende i en uoversiktlig raus.


Tenk også over at noen ganger trenger du å rydde litt i ideer også, samtidig som du går gjennom ting du kan plante. For har du faktisk nok plass og tid til å dyrke frem alt du har kjøpt? Er uteområdet ditt egnet til akkurat denne typen plante? Eller burde du gå for noe mer lettstelt?
5. Utemøbler, puter og pledd


Når det kommer til puter, putetrekk og pledd, kan du gjerne ta for deg de som er til innendørs bruk i samme slengen.


Under utsilingen, må du regne med at du får mange ideer og tanker. "Hmm... disse pleddene kan jeg sy sitteunderlag av en gang", eller "Noen kan trenge disse i fremtiden". Enda en slager er, "Dette kan jeg få bruk for på hytta!"


Alle disse tankene er fine, men vær realistisk. Har du tid til å gjennomføre et syprosjekt? Og hvem er denne "noen" som kan få bruk for de ekstra pleddene? Og hytta eller campingvogna, er ikke der ganske fullt fra før?


Kanskje fins det et omplasseringssenter for dyr i nærheten av der du bor? Der er det stort forbruk av tepper til søte firbeinteHagekurs etter ryddingen?


Halvor Bakke og og Ingunn Anvik, har laget et nyttig hagekurs som gir tips til hvordan du skal gjøre det beste ut av din hage. Både om planting etter klima, nyttige redskaper og dekorering. Les mer om kurset deres ved å klikke herLykke til med ryddingen!


Beste ønsker fra MonicaSertifisert KonMari konsulent / profesjonell ryddehjelp og organisering

Rydd deg fri AS

 

Les også:


Comments


bottom of page