top of page
Søk
  • Forfatterens bildeMonica E. Moltumyr

Rydde hobbysaker? 4 hjelpespørsmål til deg

Oppdatert: 30. mar. 2023


Har du prøvd å rydde hobbysaker og endt opp med å beholde nesten alt? Selv det som har ligget ubrukt og samlet støv i årevis?


Hobbyer kan gi så mye glede! Derfor kan det bli vanskelig å gi slipp, selv på "hyllefyll".


Du skal få noen tips og hjelpespørsmål i dag. Og så er det jo godt å lufte tankene som kan dukke opp. Hvem vet, kanskje du kjenner deg igjen i mye av det?


rotete hobbyting som trenger rydding

Rydde og organisere hobbyting = rydde ideer også


Har du handlet inn til hobbyer og fritidsaktiviteter, med de beste intensjoner om å bruke det, men så ble mye bare liggende?


Og når du skal til å rydde, sile ut og organisere, ser du på disse tingene og blir minnet på ideene om å bruke alt. Slikt koster jo en del penger også. Huff, nei dette pakker jeg sammen igjen. En gang... ja, jeg ser for meg at dette blir brukt.


Jeg skjønner godt hvor slike tanker kommer ifra. Da jeg tok min egen KonMari ryddeprosess for mange år siden, var det mye som bremset meg fra å gi slipp på ting, selv rene støvsamlere.



4 hjelpespørsmål når du rydder i hobby utstyr


1. Har du egentlig tid til å realisere planene om å bruke alt?


I så fall, sett en konkret dato i kalenderen hvor du starter. Gjør en avtale med deg selv som du forplikter deg til. Da slipper du at planene forsvinner i "en vakker dag skal jeg..."


Og har du fra før av en stram timeplan, må du kanskje velge noe bort noe for å få tid til det du drømmer om å rekke. En timeplan kan også trenge rydding iblant.



2. Handler totalen av disse hobbytingene, mer om ditt "fantasi selv", enn den du faktisk er?


Kanskje har du en drøm eller fantasi om hvordan du ideelt sett vil leve, eller være? For eksempel hvis du har lyst til å være en person som pusser opp gamle møbler, syr og fikser klær eller strikker deilige gensere.


Alt dette er fine hobbyer og aktiviteter som sikkert gir mye glede. Men er det deg? Sånn på ekte?


Om du synes jeg er litt streng nå, så er alt sagt ut av et ønske om at du skal få et ryddig og organisert hjem, uten hyllefyll som stjeler plass og gir stress.


Papir og saks. Hobbysaker gir glede

3. Trenger jeg egentlig plassen til noe annet?


Hvis mengdene tar litt av, kan hobbyting stjele lagringsplass du kunne trengt til noe annet. Og det kan lett ende opp i rot.


For å finne rom blir det kanskje til at du bruker "Tetris metoden" for å få plass til ting der det er en ledig lomme. Det gir dårlig oversikt og kategorier kan bli spredt litt over alle vinder i hjemmet.



4. Er det noen andre som kan få bruk for disse tingene, her og nå?


For ikke lenge siden var jeg innom et krisesenter og leverte en fin donasjon fra en kunde. Jeg tok med barnebøker, men også en god del hobbysaker. Dette ble tatt varmt imot og vil gi glede, og bli brukt.


Kunden min hadde nesten et sentimentalt forhold til både bøker og hobbysaker, men ved at hun fant en mottaker som hennes gode hjerte banket litt ekstra for, ble det lettere å gi slipp.


Velger du også en mottaker med hjertet ditt, vil du kunne oppleve det samme, selv om noe var dyrt i innkjøp. Og pengene er jo uansett låst i tingene og du får dem ikke tilbake, uansett hvor lenge de blir liggende.


Jente som maler. Doner hobbyting til en god sak
Hvem kan få glede av hobbyting du ikke bruker?

Rydd deg fri


Rydding og organisering handler om så mye mer enn pene kurver og gjennomsiktige plastkasser. Selv om markedskreftene gjerne vil at du skal ha hovedfokuset på oppbevaring, kommer du mye lenger hvis du går litt dypere enn det.


Tar du tak i ideer, tanker og vaner også, får du en mer bærekraftig rydding.


Og husk, målet er ikke å kvitte seg med mest mulig, men å beholde det som gir deg glede, blir brukt og er plass til ♥



Beste ønsker fra Monica


Sertifisert KonMari konsulent / profesjonell ryddehjelp og organiserer

Rydd deg fri AS

 

Les også:

Comments


bottom of page