Rydd kjøkkenet – 4 tips for å unngå PFAS og mikroplast
- Monica E. Moltumyr
- 27. nov. 2024
- 3 min lesing
Oppdatert: 9. juli
Har du tenkt over at kjøkkenredskapene dine kan avgi mikroplast og det farlige stoffet PFAS?
Neste gang du skal ta en opprydding på kjøkkenet, ta ryddingen ett skritt videre og luk bort materialer som forskning viser er usunt for kroppen.
I denne artikkelen skal du få tips om hva som med fordel kan fjernes for å få et sunnere kjøkken, men også 4 konkrete tips om trygge produkter.
[Inneholder annonse / lenker til Christiania Glasmagasin]

Som KonMari ryddekonsulent er det ikke få timer jeg har brukt i kunder sine hjem, og ikke minst på ulike kjøkken som har trengt opprydding.
Rydd kjøkkenet – og luk ut disse
Et ryddig og organisert kjøkken gjør det lettere å lage mat, og det er ikke uten grunn at dette viktige rommet blir kalt hjemmets hjerte.
I det siste har det vært økende fokus på blant annet mikroplast som havner over i kroppen vår, og ikke minst det giftige vann- og fettavvisende stoffet PFAS som er blitt mye brukt i kjeler, stekepanner og matemballasje.
Tips 1: Kjøkkenredskaper uten skadelige stoff
Har du litt slitne kjøkkenredskaper av plast som du bruker når du steker, øser opp mat og rører i sausen? Disse avgir mikroplast, og spesielt de som brukes til steking og hakking i maten.
Mange plastredskaper inneholder Bisfenol A (også kalt BPA), eller andre stoffer som kan lekke ut, spesielt når de utsettes for varme. Gå heller for redskaper i tre, stål eller varmebestandig silikon. Disse materialene er både tryggere og holdbare.
Velger du stålredskaper, pass vel og merke på at du har gryter og panner som tåler det (uten belegg som kan ripes). Går du for redskaper av tre er de skånsomme og kan brukes over alt.
Christiania Glasmagsin har flere typer stekespader du kan velge imellom:
Tips 2: Velg giftfrie stekepanner – resirkuler de gamle
Visste du at mange tradisjonelle stekepanner med nonstick belegg, inneholder kjemikalier som frigjøres når de blir varme, spesielt hvis belegget er blitt stripet opp? En keramisk stekepanne eller stålpanne er et trygt og giftfritt alternativ for deg og familien din.
Christiania Glasmagasin har mange PFAS frie stekepanner og gryter av god kvalitet.
Tips 3: Rydd i skjærebrettene dine
Slitte skjærebrett i plastikk avgir mikroplast og samler bakterier i de dype rillene. Disse kan med fordel kastes og resirkuleres.
Husk, ødelagte plastskjærebrett skal ikke i dunken for matemballasje, men leveres som plastikk på gjenvinningsstasjonen, eller i restavfall hjemme. Hvis du er i tvil om hvor du skal kaste ting er siden Sortere en god plass for informasjon.
På et kjøkken vil du fremdeles trenge skjærebrett i plastikk som du av hygieniske årsaker bruker på kjøtt. Men det burde byttes ut når slitasjen er veldig synlig.
Velger du skjærebrett i solide tresorter som akasia, bambus eller eik er det både trygge og holdbare alternativ du kan bruke på brød og grønnsaker.
Tips 4: Se over matbokser, drikkeflasker og matbeholdere
Matbeholdere av plastikk kan overføre uheldige stoffer i mat og drikke, spesielt hvis de er oppskrapet og gamle, eller blir utsatt for høye temperaturer.
Hvordan ser dine ut? Kan du se dype hakk, sprekker eller hvite merker? Da er det sannsynligvis på tide å bytte dem ut.
Vel og merke, matbeholdere i plastikk som som er nye og fine, og ikke skal utsettes for varme, kan du trygt bruke en stund til. Og så kan du eventuelt gradvis bytte dem ut med med trygge og holdbare materialer som rustfritt stål og glass.
Når det kommer til drikkeflasker er det lurt å se etter BPA-frie termovarianter i rustfritt stål som kan vare i mange år. Disse kan brukes både til varm og kald drikke, og passer både barn og voksne.
Hos Christiania Glasmagsin finner du flere ulike varianter:

Rydd med gode ting i sikte
Rydding etter KonMari metoden handler om å omgi seg med ting som gir glede. Det å velge giftfrie og trygge produkter er en forlengelse av denne tankegangen synes jeg.
Er du klar til å rydde bort både rot og skadelige materialer i samme slengen? Håper du rydder med gode ting i siktet, hvor du omringer deg med ting som er bra for helsen.
Lykke til!
Hilsen Monica E. Moltumyr
Sertifisert KonMari konsulent / profesjonell ryddehjelp og organisering
Les også:
Rydde og organisere kjøkkenet - 5 fordeler
Reduser matsvinn - Tips fra Framtiden i våre hender
Kommentarer