Søk
  • Monica E. Moltumyr

Hva skjer når du får profesjonell ryddehjelp?

Oppdatert: juni 15


Profesjonell ryddehjelp er på vei til å bli mer vanlig i Norge. Hva kan egentlig forventes når du får denne typen hjelp?


Jeg tar utgangspunkt i måten en KonMari konsulent jobber på, siden det en sertifiseringen jeg har.


Profesjonell ryddehjelp gir ryddig hjem

Forberedelser før konsultasjon


Det er ganske lite du trenger å forberede deg på. Her er et blogginnlegg som nevner

8 punkter du kan tenke på før første ryddeøkt.


Aller første møte


En KonMari konsulent vil komme hjem til deg like diskret som en vanlig besøkende. Det vil ikke være reklame eller logo på bilen som sier noe om hva slags ærend besøket ditt har.


Aller første ryddeøkten startes ofte med en samtale hvor du får sagt hva som er dine største utfordringer når det kommer til hjemmet ditt. Dine tanker om hva du vil oppnå med å ta en opprydding, er også viktig. Ved å klargjøre målet ditt, kommer det mer tydelig frem hva du trenger å gjøre for å nå dit. Noen ganger vil mye av denne samtalen, være unnagjort via telefon i forkant.


Omvisning


Du viser konsulenten rundt i hjemmet ditt. På denne omvisningen blir det tatt bilder for å ha til sammenligning, når jobben er ferdiggjort. Alle kunder har full råderett over hva som skjer med bildene. De blir ikke brukt i fremtidig markedsføring, uten skriftlig tillatelse.

Hilse på huset?


Noen av dere har kanskje sett Marie Kondo eller andre konsulenter ta en «house greeting», før de setter i gang med oppryddingen? De kneler på gulvet og har en slags indre samtale eller meditasjon.


En "house greeting" har røtter i Marie Kondo sin Shinto religion. Et slikt ritual er ikke noe jeg personlig gjennomfører, men for de som ønsker er dette en fin måte å finne roen før oppstart.


Noe av tanken bak ritualet, som handler om å vise respekt og takknemlighet for hjemmet og sine eiendeler, er jeg veldig enig i.


Hvis du er nysgjerrig, står det litt mer om "house greeting" på Marie Kondo sine egne nettsider.


The power of the pile


Her mangler jeg en «sprek» oversettelse til norsk. Men hvis vi tar utgangspunkt i at du ønsker hjelp i kategorien – Klær, vil dine klær legges i en stor haug så sant det er mulig.


Ved å få samlet alt på denne måten, vil du oppleve et wow-øyeblikk der det totale volum blir tydelig og eventuelle duplikat blir lettere oppdaget. Opplevelsen vil også ofte gi en ekstra drivkraft, frem mot å endre vaner som ikke er hensiktsmessige.


Ofte jobber vi i underkategorier, for å dele oppgavene i mindre og håndterbare mengder.


De andre kategoriene i tillegg til klær er: bøker, papirer, komono/diverse og til slutt sentimentale gjenstander.


Det er viktig å jobbe i bare en kategori om gangen. Er det en av de du syns virker mest vanskelig å organisere og rydde i?


Vi samarbeider


Du bestemmer hva som skal beholdes eller ikke. Konsulenten bistår med det fysiske arbeidet og guider deg gjennom KonMari metoden. Noen ganger vil du oppleve at du står fast. Da vil du få innspill som kan være til god hjelp.


Målet er ikke å kvitte seg med mest mulig, men å beholde det som gjør deg glad eller som du trenger


Tingene som blir igjen, lagres etter en intuitiv og god struktur.

Oppbevaring


Lagring og oppbevaring er ikke det første som fokuseres på i KonMari metoden, men blir kronen på verket til slutt. Les om hvorfor rotet bare kommer tilbake, hvis du alltid tenker først på oppbevaring.


Marie Kondo sin egen bretteteknikk vil du også bli vist. Den er enkel å lære og gir en veldig god oversikt, siden du får mulighet til å plassere klær vertikalt i stedet for i bunker.


Profesjonell ryddehjelp gir ro i hjemmet

Avslutning mot slutten av ryddeøkten


Ofte tas en kort oppsummering mot slutten. Neste ryddeøkt avtales og vi snakker litt om hva som kan gjøres i mellomtiden.


Dette er noe av det du kan forvente under første konsultasjon, når du får profesjonell ryddehjelp fra en KonMari konsulent. Noen variasjoner vil forekomme alt etter hva slags hjelp du trenger og ønsker. Var det noe slikt du så for deg?

Er det noe du lurer på, ta gjerne kontakt