top of page
Søk
  • Forfatterens bildeMonica E. Moltumyr

Rydding i digitalt rot gir mental ro.

Oppdatert: 17. aug. 2023


Hva sier du til tips som kan rydde noen kilo digitalt rot fra skuldrene dine? Det er nemlig ikke bare fysiske ting du kan rydde og organisere.


Når jeg er på oppdrag som profesjonell organiserer og KonMari konsulent, er det en annen type rydding jeg jobber med, men det er tydelig at mange har et stort behov for å rydde digitalt.


Mobiltelefon. Rydd rotet i bilder, apper og reklame


Rydde i det digitale rotet


I god KonMari stil, la oss samle ditt digitale rot i en "bunke". Skriv ned hva slags digitale underkategorier som gjelder deg. Ved å notere de på et papir, blir de mer konkrete og du kan gå metodisk frem.


Start med den enkleste underkategorien som tar minst tid, eller velg den som brenner mest under beina på deg. Og jobb helst i bare en kategori om gangen.Eksempel på digitale underkategorier:


1. Sosiale medier


Nå har du muligheten til å dempe mye av det hjernen din oppfatter som mas. Skru av varsel du ikke trenger, ta en rens i vennelisten din, og gå gjennom hva slags sider du liker/følger og grupper du er med i.


Hvor mange sosiale medier er du aktiv i? Er det noen av dem som tar mer enn de gir, mentalt sett? Hvis du føler deg dårlig og mislykket etter å ha scrollet noen minutter, trenger du å revurdere hvor viktig det er å være der.


Dame i seng med laptop. Få mental ro ved å rydde digitalt


2. E-post


Status "hundreogørten" uleste? Ikke så kjekt akkurat. Og mye av det er sannsynligvis reklame.


Meld deg av alle nyhetsbrev du ikke ønsker å motta. Bruk søkefunksjonen for å finne ren reklame fra diverse tilbydere som du kan slette i store bunker av gangen. Støter du på e-poster av sentimental verdi eller som er viktige av en annen grunn? Lag egne undermapper hvor du kan lagre dem.3. Apper


Hvor mange apper har du som bare ligger der? Slett de du ikke trenger, samtidig som du skrur av varsel på de resterende, så sant det er rett for deg ja.


Apper du ønsker å beholde, kan sorteres i egne mapper på telefonen. Eksempel på mapper kan være: Shopping, underholdning, trening, kommunikasjon, jobb, musikk, spill, reise osv...


Her er flere eksempel på mappe-inndeling for apper.4. Dokumenter


Det er så fort gjort å lagre et dokument som ikke tar opp synlig plass. Men blir det for mange digitale dokumenter, skaper det rot og dårlig oversikt. Kanskje du attpåtil har et litt uoversiktlig mappesystem hvor dokumenter oppbevares?


Etter du har tatt ryddejobben bli bevisst på å være i forkant. Når du får muligheten til å lagre et dokument i fremtiden, ta en vurdering først. Trenger jeg virkelig dette? Vil innholdet gi meg noe av verdi, eller lagrer jeg det bare for at det er enkelt?5. Bilder


Bilder kan du gjerne vente med til sist, siden de mange ganger vil havne over i mer sentimental verdi.


Det er fort gjort å ta 4-5 bilder rett etter hverandre for å få ett som er bra. Husker du å slette de bildene du ikke ble fornøyd med? Forebygging av nytt rot, etter du har tatt oppryddingen, er også viktig.


Blir du blir lei mens du rydder digitalt, se for deg det gode sluttresultatet du ser frem til.


Kvinne holder mobil. Bli kvitt digitalt rot, rydde og organisere


Hvor lang tid tar en digital opprydding?


Digital rydding, kan være litt slitsomt for hodet.


Ikke tenk at du skal jobbe i flere timer om gangen, som KonMari metoden anbefaler når du organiserer fysiske ting. Maks 30-60 minutter om gangen holder for de fleste når de rydder digitalt. Du vil få gjort mye bare på den korte tiden.


Mens du rydder, vil du møte på ting som kanskje ikke gir glede, men vil ha praktisk nytteverdi. Så ikke slett e-post fakturaer og skyld på meg 😉Lykke til!Monica


Sertifisert KonMari konsulent / profesjonell organiserer

Rydd deg fri AS

 

Les også:

Comments


bottom of page