Søk
  • Monica E. Moltumyr

Rydding i digitalt rot gir mental ro.

Oppdatert: juni 8


Hva sier du til noen tips som kan løfte noen kilo digitalt rot fra skuldrene dine? Det er nemlig ikke bare fysiske ting du kan rydde og organisere.


Den digitale verden er ofte overfylt og rotete. Hvor mange bilder har du for eksempel tatt med mobilen siste tiden? Og hvor mange har du slettet?


Rydd i digitalt rot på mobilen

Når jeg er på oppdrag som profesjonell organiserer og KonMari konsulent, er det mest fysisk rot som gjøres noe med. Men det er tydelig at mange har et stort behov for å rydde digitalt.


Føler du deg litt fanget av den digitale verden som spiser av tiden og oppmerksomheten din?


I god KonMari stil, la oss samle ditt digitale rot i en "bunke". Skriv ned hva slags digitale underkategorier som gjelder deg. Ved å notere de på et papir, blir de mer håndgripelige og du kan gå metodisk frem.


Men først...


Visualiser din ideelle digitale verden


Oi, dette hørtes kanskje litt spesielt ut. La meg forklare før du ser for deg noe kompliserte greier.


Se for deg målet du drømmer om og ser frem til, og hvorfor er dette viktig for deg. Kanskje inneholder målet ditt stikkord som omhandler god oversikt, ro og mindre digitalt mas?


En god visjon vil holde deg på rett bane og være en motivator og "gulrot" underveis.


Fremgangsmåte


Start med den enkleste underkategorien som tar minst tid eller velg den som brenner mest under beina på deg. Følg magefølelsen og husk å ta kun én underkategori om gangen.


Her følger noen få eksempel på underkategorier:Sosiale medier


Nå får du muligheten til å dempe mye av det som hjernen din oppfatter som mas. Skru av varsel du ikke trenger. «Rydd» også vennelisten din og gå nøye gjennom hva slags sider du liker/følger og grupper du er med i.


Rydde digitalt rot gir mental ro


E-post


Status «hundreogørten uleste»? Ikke så kjekt akkurat. Og mye av det er sannsynligvis reklame.


Meld deg av alle nyhetsbrev du ikke ønsker å motta. Bruk søkefunksjonen for å finne ren reklame fra diverse tilbydere, som du kan slette i store bunker av gangen. Støter du på e-poster av sentimental verdi? Lag egne undermapper hvor du kan lagre dem.


Etter du har tatt ryddejobben på e-post fronten, blir det i fremtiden lettere å være i forkant. Det blir færre ting å slette og du vil sannsynligvis bli mer selektiv for hva slags nyhetsbrev du ønsker å tilmelde deg.


Apper


Hvor mange apper har du som bare ligger der? Rydd i telefon appene, samtidig som du skrur av varsel på de resterende, så sant det er rett for deg.


Apper du ønsker å beholde, kan sorteres i egne mapper på telefonen din. Eksempel på mapper kan være: Shopping, underholdning, trening, kommunikasjon, jobb, musikk, spill, reise osv...


Ikke lag systemet for komplisert og mappene for mange. Da vil organiseringen ha motsatt effekt. Flere eksempel på mappe-inndeling for apper ligger her


Dokumenter


Det er så fort gjort å lagre et dokument som ikke tar opp synlig plass. Kanskje har du ofte gått i scanne-fella? Blir det for mange digitale dokumenter, skaper det rot og vanskeligheter med å finne frem ting du faktisk trenger. Kanskje du attpåtil har et litt rotete mappesystem hvor dokumenter oppbevares?


Etter du har tatt ryddejobben - bli bevisst på å være i forkant. Når du får muligheten til å lagre et dokument i fremtiden, ta en vurdering først. Trenger jeg virkelig dette? Vil innholdet gi meg noe av verdi, eller lagrer jeg kun fordi det er fort gjort?


Bilder


Bilder kan du gjerne vente med til sist, siden de mange ganger vil havne over i sentimental verdi.


Når det kommer til gjennomgang av digitale bilder, vil det kanskje også bli mest tidkrevende. Tenk bare over hvor lett det er å ta et bilde nå, i forhold til for en del år siden. Du tar gjerne 3-4 stykker rett etter hverandre, for å finne ett du blir helt fornøyd med. Husker du å slette bildene du ikke likte?


Blir du blir lei mens du rydder i bilder, minn deg selv på det gode sluttresultatet som du gleder deg til.


Rydde bilder mobil og digitalt rot


Hvor lang tid tar det å rydde digitalt rot?


Rydding i digitalt rot bør ikke være hastverksarbeid. Ikke tenk at du skal jobbe i flere timer om gangen, som KonMari metoden anbefaler når du organiserer fysiske ting. Maks 30-60 minutter om gangen holder for de fleste.


Mens du rydder, vil du møte på ting som kanskje ikke gir glede, men som vil ha praktisk nytteverdi eller gi et positivt resultat. Så ikke slett e-post fakturaer og skyld på meg ;)


Hva tenker du? Ser du frem til en mer ryddig digital verden?


Lykke til!PS: Visste du at du kan slå et viktig slag for miljøet hvis du rydder digitalt? Les artikkelen fra Fremtiden i våre hender, som forteller at datalagring i sky gir like mye utslipp som å fly.


Fysisk rot gir også stress og irritasjon. Har du opplevd å "sinterydde" før?