top of page
Søk
  • Forfatterens bildeMonica E. Moltumyr

Hvordan bli ryddekonsulent?


Hvordan bli ryddekonsulent? Dette er noe flere har spurt meg om.


Vi blir også kalt profesjonell organiserer, rydde- og organiseringskonsulent, ryddecoach osv.


Jeg selv er sertifisert KonMari konsulent, og bruker den populære KonMari metoden som grunnlag når jeg rydder og organiserer.


Det jeg skriver er basert på kunnskap jeg plukket opp både mens jeg selv drev detektivarbeid for å finne rett utdannelse, men også mine subjektive vurderinger og tanker.


Businessdame. Ryddekonsulent

Men først...


Hvem passer til å være ryddekonsulent?


I utgangspunktet er det en stor fordel å være strukturert, systematisk og ha et visst øye for detaljer. Og siden kroppen brukes aktivt ute på oppdrag, er det også bra å være i grei fysisk form.


Hvis ikke kroppen spiller helt på lag, fins det også ryddekonsulenter som jobber bare digitalt.


Som person er det viktig å være empatisk og til å stole på. Vi skal forholde oss til ekte mennesker som skal behandles godt, og taushetsplikt er et must.


Hva slags utdanning trengs for å bli ryddekonsulent?


Noen har lest mange bøker og fulgt "alt" av informasjon i sosiale medier, og har tilegnet seg mye kunnskap på den måten. Enkelte har også et medfødt talent som lett kan bygges videre på. Det vil være en klar fordel å ha en utdannelse innen hjemmeorganisering, men er ikke et absolutt must.


Foreløpig er det ingen norske sertifiseringskurs innen profesjonell organisering, men det finnes flere amerikanske nettbaserte.


Per dags dato, vet jeg ikke om kurs som krever fysisk oppmøte. Da jeg startet min sertifisering, inkluderte det et KonMari seminar i London. Vi fikk til og med møte og hilse på ryddeguruen Marie Kondo. Etter det ventet det mange måneder med prøveklienter og rapporter som skulle godkjennes, før eksamen og et muntlig sluttintervju.


Ønsker du selv å bli KonMari konsulent står det informasjon om utdannelsen på Marie Kondo sine egne nettsider


Det fins andre sertifiseringer også, men de har jeg ikke personlig erfaring med. Ved å Google for eksempel, "professional organizer certification", kommer det opp flere typer kurs innen hjemmeorganisering.Hva slags ryddekonsulent


Finnes det flere typer ryddekonsulent, tenker du kanskje? Joda, det er litt variasjoner.


Veldig kort kan jeg si at noen har mye fokus på det rent visuelle, mens andre tenker mer praktisk og kanskje kobler litt mental rydding inn i jobben. Mange jobber i en god kombinasjon av alle disse tingene.


Variasjonene og gradene i måten det jobbes på er bra, for da kan vi fylle ulike kunders forskjellige behov.


Det å koble inn kunnskap fra tidligere eller nåværende yrke, er også en bra måte å sette sitt særpreg på jobben.Ekstra tips på tampen


Hvis noen har en gründer i magen...


Det er ofte lurt å aller først hente råd fra noen som ikke ren økonomisk interesse i å gi rådene. Ikke at businessveiledning som koster noe, er feil (heller tvert imot), men en ser etter hvert mer tydelig hvem som er de rette å søke (kjøpe) råd og veiledning ifra.


Flere gir gratis rådgiving og etablererveiledning. Start i Vestfold er bare ett eksempel på noen som driver med slikt.


Det å starte eget firma er mye jobb og må planlegges. Både selskapsform, nettside, markedsføring, regnskapsføring, forsikringer, kontrakter osv. står en selv ansvarlig for. Etablererveiledere gir nyttige råd rundt dette, og er til god hjelp :)Ha en god uke videre!


Hilsen Monica


Sertifisert KonMari konsulent / profesjonell organiserer

Rydd deg fri AS

 
bottom of page