Søk
  • Monica E. Moltumyr

Det skal aldri bli rotete igjen?

Oppdatert: juli 2


Er dette mulig? Hva slags magisk opprydding er det Marie Kondo sikter til når hun sier, "Rydd bare én gang på denne måten og det skal aldri bli rotete igjen".


Rot hjemme gir mistrivsel og stress. En ryddemetode med varig resultat, er det mange som kunne tenkt seg.

Magisk opprydding Marie Kondo

To måter å rydde på


I Marie Kondo sin bok, "Magisk opprydding," blir det snakket om to hovedtyper av rydding.


Først har vi den daglige ryddingen som vi må utføre jevnlig. Denne må gjentas fordi vi blant annet trenger rene klær og mat på bordet.


I den neste måten å rydde på, ligger "ryddemagien" som Marie Kondo sikter til.


Da snakkes det om å ta en ryddemaraton, og det er noe du skal gjennomføre bare én gang.


Hvorfor navnet ryddemaraton?


En maraton er noe som ikke går i full fart, men skal foregå jevnt og trutt over en litt lengre, men avgrenset periode. Når denne «ryddemaratonen» er gjennomført, vil grunnmuren i organiseringen din bli solid. Du vil spare mye tid hver eneste uke og trives bedre i ditt eget hjem.


Prøver du en rydde- og organiseringsmetode som sier den er en «quick fix» vil du sannsynligvis ikke få en stor eller varig endring.


Magisk opprydding Marie Kondo

Hva slags resultater kan du forvente etter en ryddemaraton?


Vi mennesker er forskjellige, og vil få ulike resultat alt etter personlighet, innsats og preferanser. Men gjengangere er økt trivsel, mindre stress og bedre plass. God oversikt, mindre unødvendig shopping og mer trygghet rundt sin egen stil, er også noe flere nevner.


KonMari metoden følger ikke en egen innrednings-stil. Noen havner over i minimalisme, mens andre elsker stæsj og mange eiendeler. Det viktigste er at du ender opp med å eie det som gjør deg glad eller du trenger.


Hvor lang tid tar det?


Når du går gjennom KonMari metoden, anbefales det å ta ryddeøkter minimum en gang i måneden, over en periode på 6-12 måneder. Jobb gjerne 3-5 timer av gangen hvis du klarer det. Tilpass øktene etter hvor mye tid og energi du har. Husk, dette er ikke noe du skal spurte deg gjennom - både hode og kropp skal henge med.Hva med å bare ta en KonMari light?


KonMari metoden har flere underkategorier som lett deler arbeidet opp i overkommelige biter. Selv om du deler opp jobben, vil du oppleve positiv fremdrift.


Det er viktig å arbeide i et tempo som er ok. Jobben med å rydde og organisere en gang for alle, skal jo være mest gøy og ikke et slit.


Det skal aldri bli rotete igjen?


Er grunnmuren i organiseringen på plass, vil det gi en varig endring når det kommer til hjemmet ditt. Det blir mye mindre rot! Ved fullført løp har du også fått ryddet litt i vanene og tankene dine.


Den daglige ryddingen vil det fortsatte være behov for i et normalt hjem. Men det å oppleve å ha et godt system, oversikt og mer tid, vil gjøre hverdagen mye enklere.Ta gjerne kontakt hvis du har spørsmål eller vil ha hjelp.


Kilde: Magisk opprydding - Marie Kondo


Er du litt lei av rot? Kanskje du til og med har "sinteryddet" før?