Søk
  • Monica E. Moltumyr

Det skal aldri bli rotete igjen?

Oppdatert: 16. des. 2020


Kan dette være mulig? Hva slags rydding er det Marie Kondo sikter til når hun sier, "Rydd bare én gang på denne måten og det skal aldri bli rotete igjen".

To måter å rydde på


I Marie Kondo sin bok, "Magisk opprydding," blir det snakket om to hovedtyper av rydding. Først har vi den daglige ryddingen som vi alle må utføre jevnlig. Denne må gjentas så lenge det bor mennesker i hjemmet som trenger blant annet rene klær og mat på bordet. Men til og med denne daglige ryddingen vil endres mye hvis du gjennomfører den neste måten å rydde på.


Det er der «magien» ligger!


Da snakkes det om å ta en ryddemaraton, og det er et noe du skal gjennomføre bare én gang.


Hvorfor navnet ryddemaraton?


En maraton er noe som ikke går i full fart, men skal foregå jevnt og trutt over en litt lengre, men avgrenset periode. Når denne «ryddemaratonen» er gjennomført vil grunnmuren i organiseringen din bli solid. Du vil spare mye tid hver eneste uke og trives bedre i ditt eget hjem.


Prøver du en rydde- og organiseringsmetode som sier den er en «quick fix» vil du sannsynligvis ikke få en stor eller varig endring.

Hva slags resultater kan du forvente?


Vi mennesker er forskjellige og kan få ulike resultat alt etter personlighet, innsats og preferanser. Men gjengangere er økt trivsel, mindre stress og bedre plass. God oversikt, mindre unødvendig shopping og mer trygghet rundt sin egen stil er også noe mange nevner.


KonMari metoden følger ikke en egen innrednings-stil, så hjem ender opp veldig forskjellige. Noen havner mer over i minimalisme (som jeg gjorde), mens andre elsker stæsj og mange eiendeler. Det viktigste er at du ender opp med å eie det som virkelig gjør deg glad eller trenger.


Hvor lang tid bør en bruke?


Ved gjennomgang av KonMari metoden, som er kort beskrevet her, anbefales det å gjennomføre organiserings-økter minimum en gang i måneden. Jobb gjerne ca 3-5 timer av gangen hvis du klarer det. Tilpass etter hvor mye tid og energi du har. Husk, dette er ikke noe en skal spurte seg gjennom. Både hode og kropp skal henge med.


Samtidig må en heller ikke gi seg selv alt for lang tid. Det blir nevnt maks 6 måneder på å gå gjennom totalt alle fem kategoriene, men det kan være vanskelig å gjennomføre hvis du har et stort hus eller veldig mange eiendeler. Det er ikke sjelden at det brukes 9-12 måneder på prosessen, spesielt hvis du skal ta hele jobben alene.


Hva med å bare ta en "KonMari light"?


Selv om du går gjennom bare noen kategorier over en litt kortere periode, vil du merke en positiv endring. En av mine kunder hadde bra orden generelt, men "kaos" (kundens egne ord) når det gjaldt klær. Hun hadde testet ut flere stiler og trender opp gjennom noen år og ting hadde virkelig akkumulert. I løpet av få dager og totalt 9 timer sammen med meg, fikk hun den kick-starten hun trengte til å fortsette på egen hånd.

Det skal aldri bli rotete igjen?


Er grunnmuren i organiseringen på plass vil det gi en varig endring når det kommer til dine fysiske eiendeler. Ved fullført løp har du også tatt tak i vanene og tankene dine.

Ringvirkningene blir tydelige. Mange beskriver det som de oppnår en helt annen livsstil og at hjemmet har gjennomgått en detox.


Den daglige ryddingen etter matlaging osv. er noe som vil fortsatt være behov for. Men stresset som kommer av for eksempel for mange eiendeler, dårlig planlagt oppbevaring, overveldelse, roterom og ikke minst leting etter ting du ikke finner, vil du merke en stor forbedring på.


Ta kontakt her hvis du har spørsmål eller ønsker min hjelpKilde: Magisk opprydding - Marie Kondo

Rydd deg fri AS

Bølehøgda

3746 Skien

Telefon: 976 61 479

  • Facebook Social Ikon
  • Instagram

©2020 av Rydd deg fri AS.

Personvernerklæring