Søk
  • Monica E. Moltumyr

6 måter vi ubevisst skaper rot hjemme hos andre

Oppdatert: 10. jun. 2021


Nå snakker jeg ikke om at du drar på besøk og begynner å slenge fra deg sokker i sofaen. Dette er noe ganske annet. Hva er det vi gjør som ubevisst skaper rot hjemme hos andre?


Jeg har selv syndet på flere av disse punktene tidligere.

skaper rot hjemme

1. Lagring av gjenstander i andres hjem


Eier du så mange ting at du ikke har nok plass til de? Kanskje dreier det seg om gjenstander du ikke har lyst til å kvitte deg med fordi de trengs en sjelden gang eller kostet mye i innkjøp.


Eller kanskje har du gamle skolebøker og ting fra barndommen liggende hos foreldrene dine? Folk vi har så nære at det er naturlig å be om «fjernlagring», er ofte redde for å såre oss. Kanskje de ikke tør å si at den lagringsplassen hadde vært fint å bruke til noe annet?


2. Lite gjennomtenkte gaver


Jeg har tidligere vært på oppdrag i hjem hvor folk har mottatt krem og deodoranter hver jul og bursdag i mange år. Rekorden hittil er to store bæreposer med uåpnede beholdere.


Det er ikke alltid så lett å komme på en passende gave. I mange tilfeller er det bedre å gi en opplevelse, i stedet for en gjenstand, som kan skape rot og ta opp hylleplass.


Har du liggende mye ubrukt i samme kategori, kan du ringe til nærmeste krisesenter eller de som driver med rusomsorg. Der kan noen få god bruk for slike ting.

3. Gir vekk ting du ikke vil ha lenger


Gjenbruk er gull verdt og mange blir glad for å overta dine saker. Likevel er det er fint å først sjekke om de er positive til å overta eller i det hele tatt har plass?


De fleste av oss kjenner noen som er litt «hamster» og sjelden sier nei takk til både brukt og ubrukt. Motstå fristelsen til å spør noen som har et hjem de nesten bruker som lagerplass.


4. Gaver gis sammen med «krav» om at de beholdes


Det er litt sårt å gi bort en gave som ikke blir satt pris på, jeg er klar over det. Men en gave vi har gitt, er ikke vår eiendom selv om vi har betalt for den. Vil du at mottakeren skal beholde gaven uansett om de liker den eller ikke, og så blir den bare husfyll?


5. Digitalt rot


Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men jeg har i hvert fall flere ganger vært for rask på avtrekkeren når det gjelder sending av e-post, meldinger og diverse annet digitalt mas. Dette kan også forårsake en form for rot.


I denne verden hvor vi stadig blir bombardert av mas og avbrudd fra blant annet reklame og sosiale medier, tenker jeg det er bra hvis vi er med på å ikke bidra ekstra. Les gjerne disse tipsene om hvordan rydding i digitalt rot gir mental ro.


6. Gi noen dårlig samvittighet for å kvitte seg noe


En bruk-og-kast holdning er så klart ikke bra. Men hvis noen har en større opprydding av hjemmet, vil det ofte være nødvendig å kvitte seg med ting. Hvis vi forårsaker dårlig samvittighet hos noen, vil det virke som en brems på prosessen.


skaper rot hjemme rydd

Kommer du på enda flere måter vi kan forårsake rot hos andre?Ta kontakt her

 

Les også: 9 tips til hvordan ta KonMari rydding i barns eiendeler